Onze provincie is het crisisjaar 2022 goed doorgekomen. Dat blijkt uit de Toekomstindicator van Voka. Door te kijken naar verschillende indicatoren binnen het domein van internationalisering, innovatie en talent geeft deze jaarlijkse publicatie een beeld van de economische gezondheid van onze provincie.
Met 157,07 punten zet Limburg meteen de hoogste score van de voorbije tien jaar neer. Ondanks de start van de oorlog in Oekraïne en de economische effecten die het teweeg bracht, hield de Limburgse economie in 2022 goed stand. Al is niet alles positief en moeten we waken over de economische zorgen die zich momenteel stellen. “We hebben een goede versnelling gevonden om de Limburgse economie verder te doen groeien. Enkel door de krachten te bundelen kunnen we aan een goed tempo vooruit gaan”, zegt gouverneur Jos Lantmeeters.
Gedeputeerde van Economie en POM-voorzitter Tom Vandeput gaat verder: “Om Limburg in een economische koppositie te brengen moeten we demarreren op het vlak van innovatie, scholingsniveau en arbeidsmarkt. De campussen rond Health, Bouw, Maak en Logistiek en onze kandidatuur voor de Einsteintelescoop zijn echte innovatieversnellers. Via een begeleiding op maat geven we ook, samen met Voka, aan maakbedrijven en hun leveranciers een digitale productiviteitsboost. Een betere connectie met de omliggende regio’s en de wereld zorgt voor extra economische groeikansen. Dankzij een samenwerking met Port of Antwerp vergroten we bijvoorbeeld de containercapaciteit van Limburg en maken we de verbinding met de Duitse economische topregio Nord-Rhein Westfhalen. Hierdoor creëren we voor de Limburgse bedrijven nieuwe exportkansen.”
Internationale troef moeten we beter uitspelen
De oorlog van Rusland in Oekraïne laat zich voelen in de exportcijfer. In Limburg werden 18,6 % minder certificaten van oorsprong afgeleverd dan in 2021. De waarde van de certificaten in Limburg steeg wel opnieuw. Wat betreft de direct buitenlandse investeringen kende onze provincie een sterke stijging met 48 investeringen in 2022. De investeringen gebeurden vooral in de cleantech en automobielindustrie door Amerikaansen en Chinese bedrijven.
Starters baren (grote) zorgen
Voor de indicator innovatie zien we dat in 2022 het aantal Limburgers dat bezig is met wetenschap en techniek opnieuw met 9,5 % stijgt. Er is echter nog een behoorlijk inhaalmanoeuvre nodig om op dezelfde hoogte te komen als de andere Vlaamse provincies. Positief is de VLAIO-innovatiesteun die onze provincie wist binnen te halen. Met 20 miljoen euro in 2022 haalt Limburg 2,7 % meer innovatiesteun binnen.
Minder positieve geluiden zijn er op het startersfront. In Limburg kwamen er in 2022 opnieuw 9.123 ondernemingen bij, oftewel 3,4 % minder dan in 2021. En ook de eerste helft van 2023 ziet er niet zo rooskleurig uit. Voor Vlaanderen is het eerder een status quo, maar in Limburg zien we opnieuw een daling van -2,62 %. De stijgende energiekosten, inflatie en de economische onzekerheid deden veel mensen twijfelen om een nieuwe onderneming op te starten.
Talentmobilisatie over de grenzen heen
Als we over arbeidsmarkt spreken, is het moeilijk om het tekort aan personeel niet te vermelden. In 2022 is het aantal werkzoekenden licht toegenomen met 1,28 %. Het effect van de loonkoststijging zal pas in 2023 gevoeld worden, in Limburg stijgen de lonen gemiddeld dan met zo’n 4 %. Als we de doorstromingcoëfficiënt bekijken merken we op dat voor iedere 100 mensen die de arbeidsmarkt verlaten er 70 personen op de arbeidsmarkt komen.
Bij het opkomend talent zien we dat zowel het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten, als het aantal BSO- en TSO-leerlingen in harde richtingen en ASO-leerlingen in STEM richtingen (licht) is gestegen in het schooljaar 2021-2022. De stijging is wel minder groot in Limburg dan in de rest van Vlaanderen.