Een mooi voorbeeld van een geslaagde samenwerking is die rond de kapwerken aan de Pannenhuisstraat in Dilsen-Stokkem. Deze drukke weg in Dilsen-Stokkem verbindt de Boslaan met de Europalaan en het bedrijventerrein "Dilsen-Rotem". De weg is over 1,3 kilometer aan beide zijden ingesloten door bossen van vooral privé-eigenaars, natuurverenigingen en het Agentschap voor Natuur en Bos. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is in het Vlaamse Gewest verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle Vlaamse gewestwegen. De reguliere snoeiwerken die het AWV uitvoert, bleken echter niet voldoende om de verkeersveiligheid op deze weg te garanderen. Verscheidene bomen helden sterk over naar de rijweg en vormden een reëel gevaar voor de weggebruikers.
Omdat boseigenaars verantwoordelijk zijn voor de schade die hun bomen veroorzaken, stuurde het AWV een brief naar de betrokken eigenaars, maar dit leverde niet het gewenste resultaat op. In 2014 benaderden het AWV en de Stad Dilsen-Stokkem de Bosgroep Hoge Kempen om samen te werken rond het beheer van de bossen langs de straat en de eigenaars gezamenlijk te contacteren. De betrokken partners kwamen overeen om een bosrand van 6 meter en de gevaarlijke bomen op een afstand van 10 meter van de weg te kappen. Daarna werd er een bosrand van struiken aangelegd.
Winst dankzij bundeling werken
De Bosgroep organiseerde een infovergadering voor de eigenaars met de bedoeling alle beheerwerken tegelijk te laten uitvoeren. Individuele bomen kappen kost geld, maar een grote hoeveelheid bomen van verscheidene eigenaars tegelijk laten kappen, kan geld opbrengen. Een deel van de opbrengst werd gebruikt om de struiken naast de weg opnieuw aan te planten. Na de infoavond stapten 21 van de 24 eigenaars mee in het project.
De Bosgroep ging nog een stap verder. De eigenaars werden uitgenodigd om ook de achterliggende bossen te dunnen. Zo kon een houtvolume van meer dan 600 m³ aangeboden worden. Dankzij de samenwerking met de Bosgroep konden de oorspronkelijk dure beheerwerken per eigenaar worden omgezet in zinvol beheer met een netto-opbrengst. Met een deel van deze opbrengst werd in het voorjaar van 2015 een bosrand aangeplant met inheemse struiksoorten zoals hazelaar, brem, spork, lijsterbes en meidoorn.
De bossen van de deelnemende eigenaars werden ook opgenomen in het bestaande uitgebreide bosbeheerplan van de gemeente Dilsen-Stokkem. Op die manier zijn toekomstige beheerwerken aan de bosrand en het bos alvast vergund tot 2028. Door de samenwerking tussen de Bosgroep Hoge Kempen, de boseigenaren, het AWV, de Stad Dilsen-Stokkem en het ANB werd op een betaalbare en snelle manier een verkeersveilige situatie gecreëerd die voor de natuur een ecologische meerwaarde biedt.